torstai 16. toukokuuta 2013

Kalanrasvasta saippuaa

Viime kesänä vierailin Topennon kalamyllyllä markkinoilla myymässä Saippuaa Elettiin sitä ennenkin tapahtumassa ja kalamyllyn isäntä innostui sappuoistani niin, että päätti  kysyä voisiko kalanjätettä hyötykäyttää saippuanteossa. Päätinpä ottaa mukaani ämpärillisen kalanmoskaa ja kotona sitten lajitella möskä pienenpiin pusseihin jotka pakastin kokeilua varten.

Syksy ja talvi vierähtivät kaikkia muita hommia tehden enkä viitsinyt aloittaa kalanrasvalla sörssäämistä, kunne vasta nyt kevällä kun loin miettiä uusia reseptejä myyntiä varten. Niinpä lähdin etsimään tietoa kalanrasvasaippuasta, kun en kuitenkaan ihan näppituntumalta halunnut lipeän ja rasvan suhdetta heittää, on siinä rasvankeitossa sen verran kova työ.
Kolleega sitten avusti löytämään lipeälaskurin netistä, mistä löytyi Sillin/kalaöljyn lipeäkerroin, josta napsasin lukeman ylös. Edellisenä illalla toin pussin kalanjätettä tiskialtaaseen sulamaan ja seuraavana aamuna ryhdyin hommiin. Sen verta voin heti alkuun sanoa, että kyllä kalanjätteiden käsittely vaati luontoa pistää möskä kattilaan ja uuniin, oli se sen näköistä ja hajuista, että kaikesta sitä tuleekin mieleen keittää saippuaa.


Uunissa annoin kalanjätteen hautua matalla 100 asteen lämmöllä 4h, sekoittaen välillä, jonka jälkeen nostin rasvan uunista, annoin jähtyä hetken ja vein ulos jossa kaasin rasvan sihdin läpi toiseen kattilaan. Moska joka jäi sulamatta lensi kompostiin, mutta jäljelle jäänyt rasva punnittiin ja joukkoon lisäsin kovat rasvat Shean ja Kaakaovoin ja mitatun lipeän + veden. Olin tilannut tätä saippuaa varten Pienestä Tuoksukaupasta Kaoliinisavea, mutta kuinkas ollakkaan kun niin innokkaana odottelin miten massa saippuoituisi unohdin saven tässävaiheessa tyystin.

Saippuoituminen kävi aika kivuttomasti ja onnellisena kaasin saippuan muotteihin ja vein viileään. Kun pöytää siistin äkkiä muistin: se savi! Ei muuta kuin massa, joka ei mahtunut maitopurkkiin kokonaan, vaan laitoin sen silikonimuottiin, irti muoteista ja kattilaan ja  savea sekaan, vatkaus ja uudelleen muottiin. Näytti onnistuvan.

Kalarasvan haju joka levisi uunista pitkin kämppää aika ällöttävänä, hävisi iltaamyöden kun hieman tuuletti ja itse saippuamassa ei olenkaan haissut hullummalle, kala siinä tietenkin tuoksuu mutta saippuan ominaishaju ehkä enemmän kuin itse kala.

Tänä aamulla kurkkasin muotteihin ja irrottelin koepalat niistä. Hyvältä näytti. Tuoksukaan ei oikeastaan hullumpi ja koepesu osoitti, että saippua pesee hyvin, on mielyttävän pehmeä ja vaahtoava. Vaikka saippuassa kala tuoksahtaakin, käsiin tuoksu ei jäännyt ja kypsyminen lopulta osoittaa jääkö kalantuoksu saippuaan ja jos jää niin kuinka voimakkaana.

               

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti