torstai 20. kesäkuuta 2013

Kosmetiikkadirektiivi


Kosmetiikan eräpäivä lähestyy päivä päivältä... 11.7 astuu voimaan uusi lakimuutos, joka ei olekkaan ihan pikkujuttu kosmetiikkaa valmistavalle tai myyvälle yritykselle.  Niinpä on itsellänikin paikka aika sekaisin sillä kaikki vanhan lainsäädöksen aikaan tarkastettu kosmetiikka ei enään vastaa uusia turvallisuusvaatimuksia ja näin ollen 11.7 jälkeen tehty kosmetiikka pitää käyttää uudelleen turvallisuusarviotsijan luona vastamaan uudet vaatimukset. Lisäksi jokainen tuote pitää lisätä ennen markkinoille päästämistä EU:n uuteen kosmeettisten tuotteiden ilmoitusjärjestelmään. Nyt sinne pitää
ilmoittaa myös EU:n ulkopuolelta ensimmäistä kertaa EU:n alueelle saapuvat tuotteet.


                                             


Minulle turvallisuusarvioinnin päivitys tuli hieman yllättäen, en osannut varautua niin suuritöiseen muutokseen ja niinpä olen myöhässä päivitysteni kanssa, mutta eipä vielä hätää, sain turvallisuusarvioitsijani kiinni ja hän lupasi hoitaa homman kunhan flunssastaan paranee. Lisäksi minulla on muhimassa nippu uusia kosmetiikkareseptejä joita olen tarkoittanut tutkituttavaksi samaan syssyyn, mutta koska nälkä kasvaa syödessä ja taidon lisääntyessä haluan alkaa kokeilemaan hieman erillaisia reseptejä.  Uudet kosmetiikkareseptit ovat  osittain käyneet läpi toukokuusta alkaen "haastavan koekeittiön". Moni koe on mennyt piloille, tietoa olen hankkinut lisää kirjoja suomentamalla (englanninkielen taito kun on minulla sen verran onneton etten pysty kirjoista suoraa ohjeita lukemaan), sitten jälleen kokeillut, kokeillut ja kokeillut...
Tehnyt eriä uusiksi ja jälleen kokeillut. Periksi en ole antanut.

Nyt on valmiina muutama kosmetiikkakoepala/respti tarkastusta varten, mutta osa vielä tekemättä sillä osa raaka-aineista menee ulkomaan tilaukseen. Uutta direktiiviä lukiessani tarttui muutama kohta silmään joka aiheuttikin päänvaivaa. Lukemani mukaan uusi direktiivi kieltäsi kaiken sellaisen kosmetiikan myymisen, joka muistuttaa elintarvikkeita tai on rinnastettavissa niihin -eli toisin sanoen muffinssi- ja kakkusaippuoiden myyminen jatkossa olisi siis kiellettyä. Tämä onkin harmillinen tapaus, jos asia on niin, sillä iteäni se ei onneksi vielä kosketa, mutta juuri kun ajattelin muffinssisaippuaa alkaa tekemään.
Olen yrittänyt tehdä glyseriinisaippuaa, epäonnistuen kokeillujen suhteen. Ensin syynä oli liian laimea alkoholipitoiuus (alkoholipitoisuuden pitänee olla vähintään 95%) ja kun pirtua yritin apteekista kysellä, tulin tulokseen että suomesta sen hankkiminen on melko mahdotonta. Pirtua saa apteekista ainoastaan lääkäri 3l vuodessa omaan käyttöönsä. Ulkomailta yritin sitä myös metsästää ja jossain sanottiin että USA:sta saa 5l vuodessa lupia vastaan ostaa. Lupiin törmäsin sattumalta myös Soap Kitchenin sivuilla kun aineita haeskelin, joten glyseriinisaippua sellaisenaan alusta lähtien tehtynä taitaa jäädä suosiolla pois laskuista.

Viimeisimmän kokeen tein kunnon pirtulla (95%), jota löysin kotikaapista tipan. Glysetiinisaippuaa kyllä tuli, mutta kirkastuttamisista huolmatta saippua jäi kuitenkin melko sameaksi. Joten sameuden poistaminen vaatisi vielä lisää koeita, mikä on toinen syy miksi saippua ainakin toistaiseksi jää pois laskuista. 

Kalanrasvasaippuan suhteen, jota mietin myös myyntiin tulevaksi, pitäneen selvittää turvallisuusarvioitsijan kanssa omat venkuransa, onko niitä ja jos on niin minkälaiset. Pitänee tarkistaa myös saippuan tuoksu, ettei se kovin voimakkaasti kalalle tuoksahda, jotta sitä voisi sitten myyntiin harkita. Lisäksi kalamyllyn isännän kanssa, josta kalanrasvaa saan, pitänee vielä palveerata saatavuudet sun muut pikkujutut kuntoon. Hän ainakin innostui saippua ajatuksesta viimevuonna niin, että lupasi auliisti rasvaa ja haaveili ottavansa ihan myyntiinkin asti valmista saippuaa. Silloin en vielä osannut sanoa mitään saippuan myyntiinsaattamisesta, sillä tarkastus joka reseptille, saippualle ja raaka-aineille laboratoriossa tehdään on kallis ja ihan jokavuosi en viitsi uusia reseptejä tehdä, mutta nyt asia on toinen kun tämä lakimuutos tähän tuli.


Kylläpä tässä töitä ja päänvaivaa riittää tämän lakimuutoksen kanssa vielä sen jälkeenkin kun olen uusista kosmetiikoistani koepalat saannut. Eniten hirvittää tuo oikea-oppinen tietojen kirjaaminen EU:n tietokantaan, että teen kaiken oikein ja mitähän mahtaa tuoda tullessaan noiden "vanhojen" saippuoiden päivitys -joutuuko niille jotain tekemään ja häilyvä varjo: Hinta. Mitähän mahtaa tämä kaikki tulla jälleen maksamaan?
Tehtävä se kuitenkin on, tuli mitä tuli. Luotan vedataiteen sanoin siihen, että kaaokseen tulee järjestys! =)
Ja onhan se kiva sitten syksyllä saada taas uusia tuotteita markkinoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti