maanantai 7. tammikuuta 2019

Laulutunti

Tänään se sitten alkoi, unelmani ja viime kuukausina niin hartaasti toivomani ja odottamani
Musiikin perusopinnot.
Oli ensimmäinen laulutunti ATPOssa.

Opettajakseni tuli räväkkä, hyväntuulinen nainen, jolla tempperamenttia piisaa. Meillä resonoi. Lauluopiskelijan ja opettajan yhteensopivuus on tärkeää. Sopiva laulunopettaja saa oppilaalta vaikka mitä irti, kun taas ei yhteensopivat palaset saavat pahimmillaan aikaan äänellisiä lukkoja.


Alkuun kävimme opettajan kanssa pintapuolin toiveitani ATPOsta lävitse. Musiikin teoriaa, laulutekniikkaa, säveltapailua. Ensimmäisen puolen vuoden aikana tutustun eri genreihin ja miten niitä lauletaan; Maailmanmusiikki ja ulkomaalainen iskelmä, suomalainen iskelmä, jazz ja blues, pop ja rock ja klassinen. Tiedossa on luentoa laulajan fysiologiasta. Ryhmäopinnoissa keskitymme yhtenä isona kuorona laulamiseen ja vähitellen meistä koostuu pienempiä palasia, keväällä tiedossa on musikaali. Ensimmäisen lukukauden opinnoissa tutustumme myös musiikin historiaan.


Opettajastani paljastui, että hän on suuri kuvataiteen ystävä. Hän heitti idean, että näyttöjä on minun kohdaltani mahdollista soveltaa vaikka kuvataiteisiin. Sekös minulle on mieluista, kuten olen tehnyt, ppiikkitaiteita on tullut harrastettua.

Tässä vaiheessa on ilo todeta, matka oman ääneen onnollut huikea ja terapeuttinen. Olen todella tuntenut luissa ja ytimissä musiikin ja taiteen parantavan vaikutuksen. Kun syksyllä 2012 aloitin amkssa pedioppilaana laulutunnit, minulla ei ollut aavistustakaan, että muutaman vuoden päästä aloittaisin musiikin perusopinnot pitkälle koulittuna koloratuurisopraanona. En kuvitellut koskaan saavani omaa ääntä, tai olevani näkyvä!


Ohjeeksi ensimmäisellä tunnilla sain tutun muistutuksen, "Älä tee liikaa". Laulajan tulee oppia käyttämään voimaa sopivassa suhteessa, silloin vähän kipeänäkin jaksaa laulaa!
Jos laulamisesta tulee fyysisesti raskaan oloista, tietää, että tekee jotain väärin.Herkästi käytän liikaa voimaa ja uuvahdan kun energia alkaa loppua.  Liika tekemisen  kanssa saankin olla herkkä. Viime kuukausina kun olen listannut punakynällä vajavuuksiani olen monesti pistänyt merkille, jonkinlaisen uuvahtamisen. Itselle pitää tästä lähtien kirjoittaa muistilappu: "Käytä voimaa sopivassa suhteessa!"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti